Digitale Kaarten

Navigatie software op een plotter, pc, tablet of telefoon maakt gebruik van digitale kaarten. Er zijn er vele beschikbaar.
Om kaarten actueel te houden levert Nautin de meest recente boeienbestanden die je over de kaart  heen kan projecteren.
Ook biedt Nautin enkele kaarten van de Waddenzee om in OpenCPN te gebruiken.

Types zeekaarten

Zeekaarten heb je in twee typen:

  • Rasterkaarten. Deze bestaan net als drukwerk en foto's uit pixels. Bij ver inzoomen wordt het beeld onscherp.
    Een Rasterkaart bestaat uit één enkele laag, waaruit je geen objecten kunt wegfilteren. De Nautin-boeien zie je op een rasterkaart als punten of prikkers over of naast de boeien in de kaart liggen.  Zo kan je zien waar de actuele ligging van boeien afwijkt van de kaart.
     
  • Vectorkaarten. Deze zijn opgebouwd uit objecten en lagen, die uit- en aangezet kunnen worden.
    In een vectorkaart kan je vaak de oude boeien uit je kaart filteren en daarvoor de Nautin-boeien met hun iconen voor in de plaats zetten. 

Soorten zeekaarten

OpenSeaMap

OpenSeaMap biedt gratis maritieme kaarten zonder waterdieptes, maar wel met  nautische markeringen en haveninformatie. Zie: OpenSeaMap external_link

IENC, ECDIS

Officiële Inland ENC’s (IENC) van de Nederlandse vaarwegen. Deze gratis kaarten zijn op te halen via de website van vaarweginformatie.nl external_link.
De kaarten van Zeeland en de Wadden staan apart vermeld met weeknummer. Dit omdat in die kaarten ook actuele dieptes worden weergegeven. Dus download de laatste versie vóór je op pad gaat,
De ENC-kaarten kunnen gebruikt worden in OpenCPN. 
Meer informatie over ENC-kaartenvind je bij informatiehuismarien external_link.

O-Charts

Tegen relatief geringe bedragen zijn mooie kaarten op te halen bij o-charts external_link. De kaarten zijn gebaseerd op gegevens van de lokale hydrografische dienst. Ze worden ieder kwartaal bijgewerkt. Ook de verouderde kaarten kunnen gebruikt worden in OpenCPN.

NV Verlag

De betaalde kaarten van NV Verlag external_link komen gedrukt en met een CD of download-link voor de digitale versie. NV Verlag levert ook een combinatie van eigen navigatiesoftware (NV-chart app) en kaarten. Deze kaarten worden ook door OpenCPN gelezen, ook nadat ze niet meer door NV verlag worden bijgewerkt

Navionics

Navionics levert kaarten, maar ook een navigatieprogramma voor op de tablet. Het programma is gratis, maar voor de kaarten moet je betalen.
Met de Nautin-boeienbestanden kan je eenvoudig de actuele posities van boeien als prikkers in je kaarten zetten. Dan kun je zien waar de afwijkingen zitten. Zie: Nautin boeien dowloaden 

C-MAP-kaarten

Voor plotters worden vaak kaarten van C-map of Navionics gebruikt. Deze worden geleverd op een gegevensdrager, bijvoorbeeld een SD-kaartje.  Zie: C-MAP external_link
C-MAP-kaarten zijn te koop bij watersportzaken. 

Visit My Harbour

Visit My Harbour is een website waar je veel informatie kunt vinden over praktisch alle havens in de UK en Ierland. Informatie over ruim 300 havens, niet alleen jachthavens: getijden, aanloop informatie, foto’s, gratis havenkaartjes, aanlegplaatsen, tarieven, faciliteiten, Google Earth overlay en nog veel meer. Zie: Visit My Harbour external_link.

Daarnaast kun je op deze site voor een relatief laag bedrag recente rasterkaarten aanschaffen van onder meer UK en Ierland. 
Deze kaarten zijn voor gebruik in het navigatie-programma "Marine Navigator". Dit is een Android-app die alleen te downloaden is vanaf Visit My Harbour external_link. Het staat dus niet in de Playstore. Een Apple-versie is er ook niet.

 

 

Voorbeelden

OpenSeamap rasterkaart ingezoomed

 

o-charts vectorkaart ingezoomed

 

Actuele boeienposities
OpenCPN
Digitale kaarten
Navigatie-software