Digitale Kaarten

Navigatie software op een plotter, pc, tablet of telefoon maakt gebruik van digitale kaarten.
Om deze actueel te houden levert Nautin de meest recente boeienbestanden die je over de kaarten kan projecteren.
Ook biedt Nautin enkele kaarten van de Waddenzee om in OpenCPN te gebruiken.

In het algemeen worden twee typen kaarten gebruikt.

  • Rasterkaarten. Deze bestaan net als drukwerk uit pixels. Bij ver inzoomen wordt het beeld onscherp.
    Een Rasterkaart bestaat uit één enkele laag, waaruit je geen objecten kunt wegfilteren. De Nautin-boeien zie je op een rasterkaart als punten of prikkers over of naast de boeien in de kaart liggen.  Zo kan je zien waar de actuele ligging van boeien afwijkt van de kaart.
     
  • Vectorkaarten. Deze zijn opgebouwd uit objecten en lagen, die uit- en aangezet kunnen worden.
    In een vectorkaart kan je vaak de oude boeien uit je kaart filteren en daarvoor de Nautin-boeien met hun iconen voor in de plaats zetten. 

Virtuele boeien (AtoN's)

Er zijn tegenwoordig zelfs virtuele boeien. Ze liggen (meestal) niet echt in het water, je ziet ze alleen op de AIS. Deze worden "AtoN" genoemd (Aid to Navigation).
Sommige kaarten laten deze boeien wél zien. Bijvoorbeeld bij Walcheren in de Geul van de Walvischstaart: de GvW 1, GvW 3 en GvW 5.
Uitleg over virtuele boeien (pdf, 1 MB)

Bronnen voor kaarten

OpenCPN

Voor het gratis navigatieprogramma OpenCPN worden diverse kaarten aangeboden. Op de site staan links hiernaar toe. De meest gebruikte noemen we hieronder.
Nautin ondersteunt OpenCPN. Er is dus veel over te vinden op deze website. Zie onder de knop OpenCPN. 
In onze instructies voor OpenCPN op deze site wordt veelvuldig verwezen naar de bron voor de kaarten..

OpenSeaMap

OpenSeaMap biedt gratis maritieme kaarten zonder waterdieptes, maar wel met  nautische markeringen en haveninformatie. Zie: OpenSeaMap external_link

IENC, ECDIS

Officiële Inland ENC’s (IENC) van de Nederlandse vaarwegen. Deze gratis kaarten zijn op te halen via de website van vaarweginformatie.nl external_link.
De kaarten van Zeeland en de Wadden staan apart vermeld met weeknummer. Dit omdat in die kaarten ook actuele dieptes worden weergegeven. Dus download de laatste versie vóór je op pad gaat,
Op die pagina staan ook links naar kaarten van andere landen. Dit zijn ook kaarten die door OpenCPN "begrepen" worden.
Ook interessant: Vlaanderenhttps://www.visuris.be/Vaarkaarten external_link

O-Charts

Tegen relatief geringe bedragen zijn mooie kaarten op te halen bij o-charts external_link. De kaarten zijn gebaseerd op gegevens van de lokale hydrografische dienst. Ze worden ieder kwartaal bijgewerkt. Ook de verouderde kaarten kunnen gebruikt worden in OpenCPN.

NV-Verlag

De betaalde kaarten van NV Verlag external_link komen gedrukt en met een CD of download-link voor de digitale versie. NV-Verlag levert ook een combinatie van eigen navigatiesoftware (NV-chart app) en kaarten. De ze kaarten worden ook door OpenCPN gelezen, ook nadat ze niet meer door NV verlag worden bijgewerkt

Visit My Harbour

Visit My Harbour is een website waarop je veel informatie kunt vinden over praktisch alle havens in de UK en Ierland. Informatie over ruim 300 havens, niet alleen jachthavens: getijden, aanloop informatie, foto’s, gratis havenkaartjes, aanlegplaatsen, tarieven, faciliteiten, Google Earth overlay en nog veel meer. Zie: Visit My Harbour external_link
Je kunt recente kaarten aanschaffen van de volgende vier regio’s

  • UK en Ierland,
  • UK, Ierland Belgische kust, Nederlandse kust en het Kanaal (Frankrijk),
  • Frankrijk en de Atlantische kust,
  • UK, Ierland, Spaanse en Portugese kustDeze kaarten kunnen uitsluitend in Windows óf via een (beveiligde) USB stick óf via een download en “virtuele schijf” gebruikt worden door OpenCPN, SeaClear, PolarView en Expedition. Er is ook een Android-versie, maar géén Mac -of Linux-versie. 
     

Ben je benieuwd hoe het werkt? Bezoek de website van Visit My Harbour of lees de Nederlandstalige handleiding (pdf). 

Navionics

Navionics levert kaarten, maar ook een navigatieprogramma voor op de tablet. Het programma is gratis, maar voor de kaarten moet je betalen.
Met de Nautin-boeienbestanden kan je eenvoudig de actuele posities van boeien als prikkers in je kaarten zetten. Dan kun je zien waar de afwijkingen zitten. Zie: Nautin boeien dowloaden 

C-MAP-kaarten

Voor plotters worden vaak kaarten van C-map of Navionics gebruikt. Deze worden geleverd op een gegevensdrager, bijvoorbeeld een SD-kaartje.  Zie: C-MAP external_link
C-MAP-kaarten zijn te koop bij watersportzaken. 

Voorbeelden

OpenSeamap rasterkaart ingezoomed

 

o-charts vectorkaart ingezoomed

 

Actuele boeienposities
OpenCPN
Digitale kaarten
Navigatie-software