Navigatiesoftware

Navigatiesoftware is programmatuur die draait op een computer, tablet of telefoon (en plotters). Op een digitale kaart kan je dan zien waar je vaart. De informatie op kaarten is aan verandering onderhevig en moet daarom regelmatig worden bijgewerkt. Leveranciers van  navigatiesoftware leveren updates van de kaarten soms 1x per kwartaal/jaar en dan nog niet volledig.
Nautin levert de updates (voor donateurs) van de positie van boeien. Soms dagelijks, maar zeker 1 x per twee weken. Per navigatiesysteem wordt aangegeven hoe je de Nautin-boeien er in krijgt. Zie knop Actuele boeienpostities

We onderscheiden grofweg twee soorten navigatiesoftware.

 1. Betaalde software. Hiervan mag worden verwacht dat deze doet waar het voor gemaakt is en je kunt de leverancier dan ook aanspreken op softwarefouten. Meestal wordt er op professionele wijze ondersteuning aan de gebruikers gegeven.
  Het gebruik blijft echter voor eigen risico.
   
 2. Freeware, shareware en/of open source. Dit is meestal software die belangeloos door (een groep van) vrijwilligers is ontwikkeld. De meeste software die op deze wijze is ontwikkeld mag (bijna) gratis worden gebruikt. Er kan geen beroep worden gedaan op de makers als er iets mis gaat.
  Ook hier is het gebruik volledig voor eigen risico.

Betaalde navigatiesoftware

Veel gebruikte programma's zijn (in willekeurige volgorde)

 • NV-Verlag Chart Navigator ( Je betaalt voor de kaarten.) 
 • WaypointsGPS (PDF download) van Data Charter ( Je betaalt voor de kaarten.) 
 • WinGPS (PDF download) van Stentec ( Je betaalt voor de kaarten en software.) 
 • Navionics ( Je betaalt voor de kaarten.) 
 • Columbusgoes.digital.  OpenCPN is al voor je geinstalleerd op een Raspberry Pi. Voor de kaarten zie onder OpeCPN en Digitale kaarten

(Bijna) Gratis programma's

 • OpenCPN  zie op deze site.
 • qtvlm  Dit is een gratis navigatieprogramma dat veel gebruikt wordt om met behulp van de weersverwachting en de eigenschappen vp de beste route te berekenen. De berekende route is in OpenCPN te importeren. Het is aan te bevelen de handleiding door te nemen.
 • Locus  Zie de Nautin-handleiding voor Locus
 • Oruxmaps (Android) Free of €1.99 voor de 'Donate' versie.  Werkt o.a. met Garmin en OZF2 kaarten. (ingebouwde offline kaartmaker)
 • CapCode  is navigatie-software voor zeilers op de PC. Technische capaciteiten en features: Leest NMEA 183 data (van alle boordinstrumenten, GPS, AIS). Implementeert de berekening van de VMG, opsporing op RNC en ENC (S-57) kaarten. Ondersteunt raster (BSB) en vector (S57) data. Informatie m.b.t. het weer wordt verkregen van GRIB bestanden en ook weergegeven in de navigatie-view. Ontwikkeld als een Eclipse RCP in zijn versies 2.x.x.

Belangrijk

Natuurlijk is bovenstaande lijst niet volledig.We zijn nieuwsgierig naar je bevindingen, ervaringen, reacties, etc. naar aanleiding van bovenstaande. Stuur je reactie naar en wellicht publiceren wij het op de website. Je mede watersporters doen er hun voordeel mee.

GPS bewerkingsprogramma's en informatie

Nautin levert boeienbestanden in diverse formaten.
Maar helaas hebben we niet voor iedereen het formaat waar behoefte aan is.

Om de boeienbestanden te gebruiken voor jouw favoriete apparaat en/of toepassing zul je de Nautin bestanden misschien moeten bewerken.
Hiervoor bestaan diverse programma's/tools. Bepaal zelf welke software het beste bij jouw wensen past.
En ook hier weer: suggesties en aanvullingen zijn welkom!

GPS bewerkingsprogramma´s

Actuele boeienposities
Open CPN
Digitale kaarten
Navigatie-software