Navigatiesoftware

Navigatiesoftware is programmatuur die draait op een computer, tablet of telefoon (en plotters). Op een digitale kaart kan je dan zien waar je vaart. De informatie op kaarten is aan verandering onderhevig en moet daarom regelmatig worden bijgewerkt. Leveranciers van  navigatiesoftware leveren updates van de kaarten soms 1x per kwartaal/jaar en dan nog niet volledig.
Nautin levert de updates (voor donateurs) van de positie van boeien. Soms dagelijks, maar zeker 1 x per twee weken. Per navigatiesysteem wordt aangegeven hoe je de Nautin-boeien er in krijgt.
Zie knop Actuele boeienpostities

We onderscheiden grofweg twee soorten navigatiesoftware.

 1. Betaalde software. Hiervan mag worden verwacht dat deze doet waar het voor gemaakt is en je kunt de leverancier dan ook aanspreken op softwarefouten.
  Meestal wordt er op professionele wijze ondersteuning aan de gebruikers gegeven. Het gebruik blijft echter voor eigen risico.
   
 2. Freeware, shareware en/of open source. Dit is meestal software die belangeloos door (een groep van) vrijwilligers is ontwikkeld.
  De meeste software die op deze wijze is ontwikkeld mag (bijna) gratis worden gebruikt. Er kan geen beroep worden gedaan op de makers als er iets mis gaat. Ook hier is het gebruik volledig voor eigen risico.

Betaalde navigatiesoftware

Veel gebruikte programma's zijn (in willekeurige volgorde)

(Bijna) Gratis programma's

 • OpenCPN external_link
  Een gratis navigatie-programma. Dit pakket wordt ondersteund door Nautin. Je vind veel informatie OpenCPN op onze website.
 • qtVlm external_link
  Dit is een gratis navigatieprogramma dat veel gebruikt wordt om met behulp van de weersverwachting en de eigenschappen vp de beste route te berekenen. De berekende route is in OpenCPN te importeren. Het is aan te bevelen de handleiding door te nemen.
 • WinGPS Lite external_link  De eenvoudige versie van WinGPS
 • WinGPS ECN Viewer external_link  Gratis ECN-viewer van Stentec
 • Waterkaart Live external_link 

Belangrijk

Natuurlijk is bovenstaande lijst niet volledig.We zijn nieuwsgierig naar je bevindingen, ervaringen, reacties, etc. naar aanleiding van bovenstaande.
Stuur je reactie naar en wellicht publiceren wij het op de website.
Je mede-watersporters doen er hun voordeel mee.

Actuele boeienposities
OpenCPN
Digitale kaarten
Navigatie-software