Kanaal van Gent naar Terneuzen


Vanaf 2020 wordt deze pagina niet meer bijgewerkt.


Haveninformatie Zeeuwse wateren

Het Kanaal van Gent naar Terneuzen is een kanaal dat de stad Gent in België verbindt met de Westerschelde, waardoor de stad dus een rechtstreekse verbinding met de Noordzee heeft. Het kanaal mondt uit in Terneuzen, op enkele honderden meters van de Westerscheldetunnel.
Het kanaal loopt door drie gemeenten, namelijk Gent en Zelzate in België en de Nederlandse gemeente Terneuzen.
Het kanaal is van levensbelang voor de Gentse economie. Het verbindt de haven van Gent, de derde grootste haven van België (na Antwerpen en Brugge-Zeebrugge), met de zee. Nog meer over het KGT zie WikipediA .

Zie ook www.portTerneuzen.com of Kanaalboek .

Zeevaart wordt geschut door de West- en Middensluis. Binnenvaart en recreatievaart worden door de Oostsluis geschut. Uit de sluis gekomen kan je na een halve mijl bakboord uit het Zijkanaal A op en de binnenhaven van de Watersportvereniging Neusen bezoeken. De volgende afmeer mogelijkheid is in Sas van Gent.

Op weg naar Gent kom je 3 bruggen tegen. Bediening van de eerste twee moet worden aangevraagd bij de Havendienst Terneuzen werkkanaal 11. Vanaf een verminderd zicht van 250 meter worden de bruggen niet meer gedraaid voor de pleziervaart. De doorvaarthoogte is 7 meter bij het beweegbare gedeelte en 6,5 meter bij het vaste gedeelte van de 2 Nederlandse bruggen. De eerste brug is de draaibrug bij Sluiskil. Bijna 8 kilometer verder de draaibrug van Sas van Gent.
In Sas van Gent is een jachthaven van de Watersportvereniging Sas van Gentgelegen in de Buitenhaven (Zijkanaal E) en de Binnenhaven (Zijkanaal H). Dit is de eerste of laatste haven in Nederland.

Net over de grens ligt aan de oostzijde de jachthaven van VZW watersportvereniging Zelzate.

De brug bij Zelzate heeft een doorvaarthoogte voor het vaste gedeelte van 6,5 meter en waar de 2 kleppen bij elkaar komen is het 8,5 meter. De Zelzatebrug is te bereiken op marifoonkanaal 11 met als roepnaam Uitkijk Zelzate.

  Zelzatebrug

Door de brug is het havengebied van Gent.

Gent heeft 5 jachthavens.

De eerste van de Westerschelde af is de jachthaven van Langerbrugge aan de westzijde in een oude kanaalarm, waar 2 jachtclubs vertegenwoordigd zijn. Goed beschut tegen de golfslag van de beroepsvaart. De Koninklijke Yacht Club Gent en de Royal Belgium Sailing Club . Dit is de laatste jachthaven te bereiken met staande mast.
Met het openbaar vervoer kunnen bezoekers op regelmatige tijdstippen Gent bezoeken. Plan uw route met www.delijn.be van de Langerbruggebrug naar bijvoorbeeld Sint Jacob in het centrum. Reistijd minder dan een half uur.

Volgende jachthaven is te bereiken door door te varen naar de Meulestedebrug. Daaropvolgend heb je de Muidespoorbrug die op vaste uren draait. De Tolhuissluis laat je stuurboord liggen en aan bakboord ligt de Muidebrug. Door de brug stuurboord uit richting Handelsdok.
Uiteindelijk ga je de zwaaikom Dampoort, de vaste Oktrooibrug(4,5m) onderdoor, de Pauwvaart op richting samenvloeingpunt van Leie en Schelde waar de passantenjachthaven Portus Ganda gevestigd is.

Verder varen naar de Middelandsezee is mogelijk. Ook richting Antwerpen of naar Zeebrugge behoort tot de mogelijkheden.

Tolhuissluis
Tolhuissluis