Franse kust tot aan Calais


Vanaf 2020 wordt deze pagina niet meer bijgewerkt.


Passe de l'Est / Rade de Dunkerque / Chenal de Intermediaire / Passe de l'Ouest  / Ridens de Calais


Tussen de Franse kust en het verkeersscheidingsstelsel liggen vele ondiepe banken. Er zijn 2 routes om deze banken. Langs de kust via het Chenal de Intermediaire of buitenom via de boeien Buitenratel, DY-3, DY-2, DY-1 en Dyck-Est. Over de banken staan bij licht weer al flinke zeeën en er kan een sterke stroom lopen. De diepten in de kaart hoeven niet te overeen te komen met de werkelijkheid. Er staat hier veel vistuig.
Port Traffic Signals Vanuit Vlissingen is het mogelijk met een snelheid van 5 á 5½ knoop door het water in 1 tij in Duinkerken te geraken. Het volgende tij afwachten en verder. De kust hier is niet het meest fraaie plekje van Frankrijk.
Kustvaartuigen nemen regelmatig de route langs de kust. Gebruikmakend van de getijdestroom.
Duinkerken is altijd toegankelijk. Gravelines is een getijde haven uit de 12de eeuw. In Calais is het mogelijk aan een mooring een tij over te liggen of te wachten op voldoende waterstand om af te meren in het Bassin de l'Ouest.
In Frankrijk worden Port Traffic Lights gebruikt. Per haven kunnen er verschillen zijn. Klik hier voor een schema van de internationaal gangbare havenverkeerslichten. De Reeds Nautical Almanac word vanaf hier wel handig aan boord.

Gravelines
Gravelines


Passe de l'Est

Vanaf de groene boei Trapegeer en noord van de Broers Bank is de ruime inloop van de Zuyd Coote Pas. Aan stuurboord de zuid-cardinale boei E-12 en aan bakboord de groene boei E-11. In de bocht onder de kust gaat deze over in Passe de l'EstHet is ook mogelijk dichter onder de Vlaamse kust richting Duinkerken te varen. Dan wel met een goede bijgewerkte kaart en de juiste waterstand.
Aan stuurboord liggen de Banc Hill, Banc Smal en Banc Breedt.
Let op! Er vaart hier ook grote zeevaart met volle snelheid. Houd stuurboord zijde of blijf buiten de gemarkeerde vaargeul. Het verkeerskanaal is VHF 73 Dunkerque VTS


Rade de Dunkerque

Voor de pieren van Dunkerque Est ligt de Rade de Dunkeque. Hier kan een sterke stroming lopen. Recht tegenover de monding ligt een bijzondere ton "La Bouée de la Sirène". Port traffic lights staan op de westelijke pier. Eenmaal tussen de pieren is de voorhaven Avant-Port Est. Bakboord aanhoudend leidt tot de toegang van het kanaal naar de havens voor recreatievaart.

Jetées du Dunkerque
Jetées du Dunkerque

Western Outer Port

Closed to pleasure craft.

Eastern Outer Port

The following articles set out the conditions for pleasure boating:
Article 4.2.1. of Permanent General Instruction 88:

Beacon lights are installed on the tower (floodlit at night) of the Western pier of the Eastern Port (Jetée de Saint Pol).

They consist of two rows of three superimposed fixed red lights which operate simultaneously as follows:
- 3 superimposed fixed red lights, azimuth 180°, 180° to open sea: No Entry.
- 3 superimposed fixed red lights, azimuth 345°, 90° to the port: No Exit.

If there is a problem with the beacon lights, the No-Entry / No-Exit message is replaced by a single fixed red light in the middle of each row.

These beacon lights are intended for non-commercial traffic, i.e. mainly pleasure and fishing boats.
Article 6 of Permanent General Instruction 88:

Unless special permission has been granted  by the Harbour Master's Office, pleasure boats may only enter and exit the floating docks via the Trystam lock.

The lock's operating times are given in a special notice to mariners (complete table on next page).

In misty or foggy weather, the Harbour Master's Office may prohibit the movement of pleasure boats inside the port.
 

Article 6 of Dunkirk Port Regulations:

The movement of pleasure craft is strictly limited to the shortest route, in either direction, between the Eastern Outer Port and one of the marinas (via locks as appropriate).

Pleasure craft must not hinder the manoeuvres of commercial vessels. They must keep to the sides of channels and must not block the path of ships.

No fishing is allowed from vessels in the waters of the port and outer port.

Anchoring is forbidden in the waters of the port and outer port.

No pleasure craft are allowed to moor outside the specially designated areas, unless explicit permission has been granted by the Harbour Master's Office.

VHF: We strongly recommend that you monitor the port's VHF Channel 73 and, if necessary, contact "Dunkerque VTS" for further information.

Speed is limited to 5 knots in the channels and docks. Speed must be adapted when approaching marinas or during handling operations or works along the quays.

La Bouée de la Sirène
La Bouée de la Sirène


Chenal de Intermediaire

Het vervolg van de Rade de Dunkerque richting west is het Chenal de Intermediaire. Een vaargeul met een bijzonder uitzicht op Duinkerken. Blijf ook hier aan de stuurboordzijde of beter nog buiten de de gemarkeerde vaargeul.

Zware industrie Duinkerken
zware industrie


Passe de l'Ouest

Na de westelijke haven van Duinkerken (haven verboden voor recreatievaart) heet het vaarwater Passe de l'Ouest. Hier varen de ferries met hoge snelheid tussen Duinkerken West en Dover. De snelheid van deze veerboten ligt boven de 20 knopen. De tijd dat een ferry in zicht komt of vertrekt uit Dunkerque Port Ouest en de passeertijd is erg kort. Minder dan een half uur. Kijk met regelmaat achteruit voor oplopend verkeer. Ook hier stuurboordszijde van de vaargeul aanhouden of buiten de gemarkeerde vaargeul blijven. Voorkom indien mogelijk het oversteken van de aanloop naar de haven van Dunkerque Port Ouest. Ruim van te voren is een koers te zetten om noord van de rode DW boeien te varen. Of er nu westelijke of oostelijke koers wordt gevaren.

Dover Seaways
Druk ferry verkeer. Blijf buiten de vaargeul!

Voorbij Dunkerque Port Ouest ligt Gravelines (Grevelingen). Met hoogwater is deze oude vestingstad te bereiken via een droogvallende smalle geul 2,3 mijl naar binnen. Pas op de sterke dwarsstroom. De zandbanken veranderen voortdurend. Moeilijk aan te lopen bij noorderlijke winden. Roep de haven VHF 9 op voor het binnenlopen. De haven is open van ongeveer 3 uur voor HW tot 3 uur na HW. Buiten het recreatieseizoen van ongeveer 1½ uur voor tot 1½ na HW. De drempel valt 0,60 meter droog LAT. Ligplaats in het Bassin du Vauban. 
De ligplaatsen liggen aan de monding van de rivier l'Aa. De rivier is op te varen via een sluis. Aanvragen 48 uur van te voren.


Ridens de Calais

Het vaarwater ligt nu open richting Engeland en Het Kanaal. De kust wordt hoger en bij goed zicht zijn de White Cliffs of Dover zichtbaar.
Naar Calais toe moet er nog rekening worden gehouden met de ondiepten noord van Calais.
Voor zowel de aanloop van Calais als de haven zelf is het VHF kanaal 17 Calais Port Control. Blijf minstens 1½ mijl uit de kust tot ongeveer noord van de rode boei met topteken CA-4. Houd rekening met het zeer drukke ferry verkeer. Steek de aanlooproute over tot het het groene vuur 090º rw wordt gepeild. Stuur dicht langs het strand richting het groene vuur van de haven en blijf daar indien nodig wachten. Hier heb je zicht op het verkeerslicht om de Avant Port op te lopen. Dit port traffic signal staat op de Jetée Est. VHF contact met Calais Port Control VHF 17 is niet noodzakelijk (niet gewenst). De verkeersleiders kijken visueel recht op de haveningang van Calais.
Na toestemming de haven op te varen, ga direct stuurboord uit richting de Arrière Port. Kleine vaart gaat tegelijkertijd in en uit. Aan stuurboordzijde staat het volgende port traffic light die het in en uitgaand verkeer van de Arrière Port regelt. Nagenoeg recht vooruit staan de verkeerslichten voor het Bassin de l'Ouest. Rood = in- en uitvaren verboden, Geel = nog 10 minuten voor opening, Groen = alles is vrij. Openingstijden: HW - 2 uur, HW - 1 uur, HW, HW + 1¼ uur, HW + 2½ uur.
Aan de mooring afmeren in afwachting van de opening van het dok, de Hénon brug of het tij om verder te varen. Het kan hier erg druk zijn. Langszij vastmaken naast een ander jacht aan de mooring zal soms nodig zijn.
Het tij verschil is hier 5 tot 5½ meter.
Motorjachten kunnen door de Carnot écluse om de binnenlanden van Frankrijk te verkennen. Open van HW - 1½ uur tot HW + ¾ uur. Aanvragen op VHF kanaal 17 of 2 maal blazen op de fluit.

actueel scheepvaartverkeer Nauw van Calais (AIS)


And beyond

English Channel
English Channel