Navigatiesoftware

Deutsche Version: 

Navigatiesoftware is programmatuur die draait op een computer of laptop en waarmee je met behulp van een digitale kaart en een (muis)gps ziet waar je vaart. De kaarten en de boeien die erop staan dienen regelmatig te worden bijgewerkt. De leverancier van de navigatiesoftware levert de updates van de kaarten soms 1x per kwartaal/jaar. Nautin levert de updates (voor donateurs) voor de boeien soms dagelijks, maar zeker 1 x per twee weken. Nautin biedt op deze website de bijgewerkte boeien-informatie aan als boeienbestanden. In navigatiesoftware en plotters kun je de Nautin boeienbestanden inlezen en zo de kaarten, voor wat betreft de gegevens van de boeien, up to date maken.

We onderscheiden grofweg twee soorten navigatiesoftware.

  1. Betaalde software. Hiervan mag worden verwacht dat deze doet waar het voor gemaakt is en je kunt de leverancier dan ook aanspreken op softwarefouten. Meestal wordt er op professionele wijze ondersteuning aan de gebruikers gegeven. Het gebruik echter blijft voor eigen risico.
     
  2. Freeware, shareware en/of open source. Dit is meestal software die belangeloos door (een groep van) vrijwilligers is ontwikkeld. De meeste software die op deze wijze is ontwikkeld mag (bijna) gratis worden gebruikt. Er kan geen beroep worden gedaan op de makers als er iets mis gaat. Ook hier is het gebruik volledig voor eigen risico.

Betaalde navigatiesoftware

Veel gebruikte programma's zijn (in alfabetische volgorde)


(Bijna) Gratis programma's


Overige informatie

Belangrijk

Natuurlijk is bovenstaande lijst niet uitputtend. We zijn nieuwsgierig naar je bevindingen, ervaringen, reacties, etc. naar aanleiding van bovenstaande. Stuur je reactie naar en wellicht publiceren wij het op de website. Je medezeilers doen er hun voordeel mee.