Oruxmaps ( http://www.oruxmaps.com/ ) is een (Android) navigatieprogramma bedoeld voor de 'buiten'sport. Mijns inziens valt varen daar ook onder. Het programma is prima op het water voor navigatie te gebruiken.
Het grote voordeel is dat Garmin kaarten zo zijn in te lezen. Samen met de up-to-date Nautin betonning geeft dat een veilige vaarweg. Het programma biedt een groot aantal 'on-line' kaarten die je met behulp van de ingebouwde kaartmaker kunt opslaan . Kaarten zijn ook te combineren. Zo vaar ik vaak met een Google- of MicrosoftEarth ondergrond met daar overheen de tonnen van OpenSeaMap. (en daar overheen natuurlijk Nautin!!). Bekijk de screendumps eens:

     
Oruxmaps in de 'Play-store'                         Microsoft-Earth met OpesSeamap samen met track 'Harlingen-Vlieland

    
GoogleEarth met selectie Nautin betonning.  Vliesloot en aanloop met alle Nautin-tonnen.  Tripcomputer met waypointvolger.

Oruxmaps is leuk om op de smartphone of tablet erbij te hebben.  
Ik ben een 'Wad'vaarder en voor mij geeft het me voldoende informatie om me veilig te voelen.

PS In Oruxmaps.5.5.16 zijn de 'online'kaarten van Goole- en Microsoft Earth nog aanwezig. In de latere versies niet meer.

Handleiding (Nederlands)   http://www.oruxmaps.com/oruxmapsmanual_nl.pdf

Kaarten op het web:  http:// www.openandromaps.org/en/downloads/europe   http:// thirtythree.org/offlinemaps/       http:// openmaps.eu/mapsforgetheme     

Op de PC kaarten te maken:    http:// mobac.sourceforge.net/