Digitale kaarten


Nautin levert boeienbestanden in diverse formaten.
Het mooiste is natuurlijk om deze boeien over een digitale kaart te projecteren.
Nautin levert geen complete kaarten, maar wel kaartfragmenten, zie daarvoor https://www.nautin.nl/wb/pages/navigatie/digitale-kaarten/kaarten-voor-opencpn.php .

Om je een beetje op weg te helpen noemen we hier een aantal bronnen waar diverse digitale kaarten zijn te verkrijgen, aan jou de keuze.
En: heb je suggesties en/of aanvullingen, wij horen het graag!


Open Sea Map

Open Sea Map  
OpenSeaMap is een project om nautische en toeristische informatie toe te voegen aan OpenStreetMap. Dus ook o.a. boeien, lichttekens, andere nautische markeringen en haveninformatie.


OpenCPN

Voor OpenCPN worden diverse kaarten aangeboden. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

Nautin

Nautin heeft enkele kaartfragmenten van de Waddenzee voor gebruik in OpenCPN. 

Roel Smidt schreef een handleiding om satelietfoto's in OpenCPN te kunnen gebruiken

OpenSeaMap

Van OpenSeaMap kun je gratis kaarten downloaden in het KAP-formaat.

IENC

Officiële Inland ENC’s (IENC) van de Nederlandse vaarwegen. Hierin vindt je onder andere gegevens over de vaargeul met nautisch gegarandeerde dieptes, vaarwegmarkering, bebording, sluisafmetingen, kades, ligplaatsen. 

Deze gratis kaarten zijn op te halen via deze website:  https://www.vaarweginformatie.nl/frp/main/#/page/infra_enc

Zeeland staat apart vermeld omdat in die kaarten ook dieptes worden weergegeven. Op die pagina staan ook links naar kaarten van andere landen. Het zijn kaarten die door OpenCPN "begrepen" worden.

O-Charts

Tegen relatief geringe bedragen zijn mooie kaarten op te halen bij O-Charts . Voor gebruik in OpenCPN zijn speciale plugins nodig.

NV-Verlag

De betaalde kaarten van NV Verlag komen gedrukt en met een download link naar een BSB-kaart. Ook die zijn door OpenCPN te gebruiken met een speciale plugin.

Datacharter

Dit bedrijf biedt de bekende 1800 serie in in KAP-formaat. De kaarten tonen geen tonnen zodat de Nautin boeien er over heen geplaatst moeten worden.  https://www.datacharter.info/c-3901398/kaarten-opencpn/


Open Nautical Charts

Open Nautical Charts . Deze kaarten zijn te gebruiken met diverse plotters en navigatie pakketten, zoals bijvoorbeeld OpenCPN en SeaClear.


Freitonne 

www.freitonne.de


ECDIS: Electronic Chart Display Information System

Nederland Inland ECDIS  https://www.vaarweginformatie.nl/frp/main/#/page/infra_enc . Op deze pagina staan ook links naar andere landen (bijv Vlaanderen http://ris.vlaanderen.be/IENC )


Visit My Harbour (VMH)

Bereikbaar via www.visitmyharbour.com . Dit is een website waarop je veel informatie kunt vinden over praktisch alle havens in de UK en Ierland. Informatie over ruim 300 havens, niet alleen jachthavens. Getijden, aanloop informatie, foto’s, gratis havenkaartjes, aanlegplaatsen, tarieven, faciliteiten, Google Earth overlay en nog veel meer.
 
VMH is ook een uitgeverij van digitale kaarten. Onder de naam Unified Charts kun je recente kaarten aanschaffen van 4 regio’s.

  •           UK en Ierland
  •           UK, Ierland Belgische kust, Nederlandse kust en het kanaal (Frankrijk)
  •           Frankrijk en de Atlantische kust
  •           UK, Ierland, Spaanse en Portugese kust

Deze kaarten kunnen uitsluitend in WINDOWS óf via een (beveilgde) USB stick óf via een download en “Virtuele schijf” gebruikt worden door OpenCPN, SeaClear, PolarView en Expedition.
Er is ook een Android versie maar géén Mac of Linux!
Benieuwd hoe het werkt?
Bezoek de website van VMH of lees de Nederlandstalige Handleiding (PDF download).