oeSENC Plug-in


Om de oeSENC kaarten in OCPN te kunnen gebruiken heb je ook de special oeSENC plug-in nodig. De plug-in is gratis te downloaden via de site van OCPN. De kaarten worden uitgegeven door o-charts.org.

BELANGRIJK!!

Controleer of je de laatste versie ( 2.4 of hoger) van de plug-in hebt anders kan je de laatste nieuwe kaarten niet bekijken. Ook voor eerder gekochte en later ge-update kaarten is de plug-in 2.4  (of hoger) nodig. Als je een nieuwe plug-in installeert wordt de oude automatisch overschreven. "Oude" kaarten zijn wél met de nieuwe plug-in leesbaar, "nieuwe" kaarten zijn NIET met de oude plug-in leesbaar.

 

Installeer de plug-in en ga dan naar [ Gereedschap / Opties / PlugIns ] , klik op . Daarna naar   en klik vervolgens op  .  
Je maakt dan een vingerafdruk van je computer die steeds controleert of je een correcte licentie hebt. In Windows en macOS wordt daarvan direkt een kopie op je bureaublad gezet. De vingerafdruk wordt gemaakt aan de hand van een aantal hardware configuraties op je PC. Als daar iets aan verandert KAN het zijn dat je vingerafdruk niet meer herkend wordt.  

 

Ga daarna pas naar de winkel van o-charts.org en maak een keuze uit de kaarten.

Kijk bij oeSENC Kaarten kopen.

Vingerafdruk

Een vingerafdruk van je computer is een digitaal algoritmisch bestand dat gegenereerd wordt op basis van een aantal unieke en specifieke kenmerken van een computer. Daarmee onderscheidt die ene specifieke computer zich ten opzichte van een andere computer. Een soort digitaal paspoort dus waarmee de computer zich identificeert of hij werkelijk is wie hij beweert te zijn.

LET OP. De vingerafdruk is afhankelijk van de computerconfiguratie op het moment dat je de vingerafdruk maakt. Zorg op het moment dat je je kaarten installeert dat je computer in dezelfde "toestand" is als toen je de vingerafdruk maakte .

 

Ben je je vingerafdruk kwijt? Kijk dan eerst even bij C:\ProgramData\opencpn en anders kan je via de plug-in nog een keer een nieuwe maken. Een nieuwe vingerafdruk krijgt een andere naam, maar de inhoud is hetzelfde.

 

En kijk vooral even bij oeSENC Dongle.

 

Let op

Omdat bij W10 de updates automatisch worden uitgevoerd, KAN je computer zich SOMS gedragen als een NIEUW systeem dat de licentie (vingerafdruk) niet meer herkend. Je zult dan de Back-up licentie moeten gebruiken. Microsoft heeft aangegeven dat dit soort updates zo ongeveer 1 x per 6 maanden zullen worden uitgevoerd.

Als je de laatste nieuwe plug-in gebruikt zou dit probleem zich niet meer voor moeten doen.