Zoom in en uit


Zoomen gaat standaard altijd vanuit het centrum van het scherm ongeacht waar de cursor staat.

In- en uitzoomen kan op veel manieren:

Hoe Zoomen met het muiswiel gaat hangt af van de optie die je hier kunt instellen.

 

Als het zoomen voor jou in té grote stappen gaat kan je onderstaande manieren gebruiken:

Zoomen kan voor vectorkaarten soms problemen opleveren.

Overzooming

Als je té veel inzoomt verschijnt er een waarschuwing in de kaart. Dat geeft aan dat de kaart on-nauwkeurig zou kunnen worden. Rasterkaarten worden onscherp met grote pixels maar vectorkaarten blijven ondanks alles scherp. Uitgaande van de 100% bedoelde weergave is het advies om ooit met faktor 4 of méér in op een kaart in te zoomen.
Bij vectorkaarten kunnen sommige details bij inzoomen hoger dan faktor 2 geheel wegvallen. Bij inzoomen hoger dan faktor 10 wordt de kaart "mistig" bij kaarten met Mercator projectie. Dit doet zich alleen voor als kaartsamenvoegen aan staat. Even snel uitzetten? Toetsenbord Q voor snel aan/uit.

Onderzoom

Onderzoomen is in het algemeen alleen een probleem bij C93 vectorkaarten. Dat komt door de matige grafische kwaliteit van die kaarten. Ze zijn ongeschikt om te veel uit te zoomen. Riffen, kleine eilanden en andere gevaren zijn dan niet meer zichtbaar. De stranding van de Vestas bij de Volvo Ocean Race in 2014/2015 is een rechtstreeks gevolg van te veel uitzoomen. Ons advies is dus om C93 kaarten alleen te bruiken als er écht niks beter beschikbaar is!

 

Zie ook: Verschalen