Wat kost OpenCPN


OpenCPN is GRATIS. Dat is mooi mee genomen nietwaar? En heel veel kaarten zijn ook nog eens gratis! Voor sommige kaarten moet een licentie betaald worden en/of je hebt er soms ook een betaalde extra plug-in voor nodig.

 

Omdat bijna alles gratis is, is ook een levendige uitwisseling van kaarten toegestaan (behalve natuurlijk die waarvoor je een licentie moet kopen). Informeer bij je collega watersporter dus altijd even of er nog iets uitgewisseld kan/mag worden.

Maar er zijn natuurlijk ook kaarten zoals bijvoorbeeld de bekende DKW2 kaarten van Stentec, die NIET gebruikt kunnen worden. Die zijn door licentie uiterst goed beschermd en alleen te gebruiken in WinGPS.

 

Gratis wil niet zeggen dat je de organisatie niet met een donatie zou kunnen ondersteunen voor het vele vrijwilligerswerk dat zij stoppen in het betaalbaar houden van jouw hobby. De ontwikkelaars hebben behalve veel tijd ook veel hardware nodig om voor elk platform te kunnen blijven ontwikkelen en bugs te kunnen oplossen.

 

Maar,............ na bijna een jaar vertalen en bewerken van ± 90.000 woorden (= ± 500 pagina's A4), het maken van ruim 350 screenprints en bijna 150 HTML bestanden verwacht ik van alle gebruikers wél medewerking om deze Nederlandstalige handleiding daar waar nodig/wenselijk te verbeteren. Ik ben geen beroepsmatige vertaler dus er zullen ongetwijfeld fouten in zitten. OpenCPN is Open Source, als iedereen meewerkt houden we dat ook zo.

Op- en aanmerkingen graag per e-mail.