OpenGL


OpenGL is een geavanceerde grafische optie die op bijna alle Operating Systems werkt. Het maakt gebruik van de GPU op je computer om toepassingen te versnellen. Met OpenCPN zal een gebruiker met een moderne grafische kaart ervaren dat zoomen en samenvoegen sneller gaat en dat het beeld scherper en helderder is.

Hier zie je het verschil tussen mét (links) en zónder (rechts) OpenGL als je ver inzoomt.

 

Bij OpenCPN kan je kiezen of je wel of geen gebruik wil maken van OpenGL want het zal niet voor iedereen werken. Het hangt af van de hardware die je gebruikt. Zeker bij oudere laptops zal het niet altijd leiden tot een verbetering.

Waarom OpenGL in OpenCPN?

Is OpenGL een goede keuze voor iedereen?

Conclusie: Niet voor iedereen zal OpenGL tot een verbetering leiden. Gewoon een kwestie van testen of het bij jouw computer werkt en zinvol is.

Hoe zet ik OpenGL aan (of uit)?

Ga naar [ Gereedschap / Opties / Weergaveopties ]. Op tabblad Uitgebreid vink "Hardwareversnelling inschakelen". aan. Zie verder hieronder bij Instellingen.

Instellingen voor OpenGL

Zoek eens op wat het geheugen van je grafische kaart is. In het configuratiebestand kan je dan zoeken naar GPUMemorySize=nnn. nnn is dan de waarde van het geheugen van je grafische kaart in MBytes. Standaard is dat 256 maar misschien heeft jouw grafische kaart wel meer, dan kan je dat daar aanpassen.

Ga naar [ Gereedschap / Opties / Weergaveopties / Uitgebreid ] en vink "Gebruik Accellerated ........" aan en open dan "Opties". Standaard krijg je dan dit scherm.

OpenGL Expert

Je kunt ook een geavanceerder scherm krijgen door eerst het configuratiebestand te openen en bij Settings de volgende regel toe te voegen "OpenGLExpert=1". Door de waarde 1 later te wijzigen in 0 schakel je dit weer (tijdelijk) uit. Wijzig nooit iets in je configuratiebestand als OpenCPN nog geopend is.

De optie "Gebruik versnelde planning" werkt alleen als jouw grafische kaart ook "Frame Buffer Objects" ondersteunt. In dit scherm kan je desgewenst de maximale grootte van de cache instellen. De andere opties staan hierboven al uitgelegd.