Kaartsamenvoeging


Met kaartsamenvoeging kan je meerdere kaarten tegelijk op je scherm geopend hebben die automatisch tot dezelfde schaal herleid worden. Via Weergaveopties Kaart kan je kaartsamenvoeging aan/uit zetten.

 

Standaard staat deze optie AAN. Alle kaarten samen zien er dan uit als één kaart. ( zie kaartje links ). Ook als je het beeld verschuift (in het engels "Panning") worden de aansluitende kaarten snel samengevoegd.
Problemen met de samenvoeging? Werkt het niet goed?  Zet OpenCPN even uit en start daarna opnieuw op!

 

Als de eerste voorliggende kaart een rasterkaart is dan worden alleen rasterkaarten samengevoegd. Hetzelfde geldt voor S57 en ENC kaarten. Als de aansluitende kaart van een andere soort (Vector of raster) is wordt die NIET aangesloten. CM-93v2 kaarten worden indien beschikbaar zowel samen met raster- als aan vectorkaarten gevoegd. BSB4 en NV-Verlag kaarten worden (met plug-in) samengevoegd met rasterkaarten.

 

Even snel aan/uit schakelen voor deze funktie kan ook door simpelweg alleen de letter Q of F9 op je toetsenbord te gebruiken. Als je slecht één kaart zichtbaar wil maken dan komt de achtergrondkaart vanzelf in beeld voor de rest van je scherm.( Zie kaartje rechts boven ). Als je een naastliggende kaart wilt openen moet je op de statusbalk die kaart aanklikken.

 

Kaarten kunnen alleen samen gevoegd worden met kaarten van dezelfde projectie, maar niet samen met kaarten met een andere projectie. Mercator kan dus wel samen met Mercator, maar niet Mercator en Transversaal Mercator.

 

Zie ook:

Statusbalk om snel te zien welke soorten kaarten je open hebt staan.

Instellingen voor Vectorkaarten.

Probleem met sommige NOAA kaarten.

 

Te veel kaarten op je scherm? Kijk dan even bij Kaartgroepen