Kaartlagen


Door gebruik te maken van .gpx files kan je een extra laag maken die als het waren over het scherm legt. Een soort transparant vel met daarop routes, tracks en/of waypoints. Een kaartlaag is beschermd tegen wijzigingen.

Kaartlagen zijn in veel situaties erg handig. Als je bijvoorbeeld een laag hebt gemaakt met alle waypoints en de complete route én track voor een tripje van Stellendam naar Ramsgate. Of je maakt een laag met VHF stations. Of je maakt gebruik van het Nautin boeienbestand voor een actueel boeienbestand op je kaart.

 

Als je wilt weten of een waypoint of een route op je scherm  deel van een laag is klik je er met de rechter muisknop op. Als je deze pop-up (links) ziet is het waypoint onderdeel van een laag. Nu kan je ook naar eigenschappen. Als je dat opent zie je helemaal bovenin van welke laag dit waypoint onderdeel uitmaakt. Een waypoint op een kaartlaag kan NIET gewijzigd worden.

 

Als een route of track onderdeel van een kaartlaag is zie je dat als een geel pop-upscherm als je er met de muis overheen gaat. Bovendien krijg je bij rechtsklikken op een route of track op een laag in het pop-up menu ook nog een keuze om die route in een klik te activeren. Maar let op dat je die route NIET kunt wijzigen.

Werken met het tabblad kaartlagen in de Routemanager

Maak in de directory waarin ook je configuratiebestand staat een map "layers" (met een kleine letter!). Kaartlagen die daarin opgeslagen zijn worden automatisch geladen als je OpenCPN opstart. In de lijst op het tabblad Kaartlagen staan ze dan de eerste keer allemaal zichtbaar maar je kunt daar kaartlagen (tijdelijk) zichtbaar maken of verbergen op je scherm door op het oogje te klikken.

Een nieuwe kaartlaag zelf maken

Een bestaande kaartlaag wijzigen

Beperkingen voor kaartlagen m.b.t. de grootte van het bestand

Zie ook: Routemanager, , GPX en Importeren/Exporteren