Kaartgroepen


Het gebruik maken van kaartgroepen lost een aantal praktische problemen op. Wellicht heb je veel kaarten in je actieve kaartdatabase. Sommige kaarten overlappen andere kaarten met dezelfde schaal zodat, in het geval van samenvoegen, OpenCPN niet weet welke kaart te kiezen. Van sommige gebieden zijn er kaarten in omloop met dezelfde schaal maar met totaal verschillende informatie in beeld. Soms wil je alleen overzichtkaarten in beeld voor een planning, een andere keer wil je graag alleen gewone navigatiekaarten met de best mogelijke schaal. Het gebruiken van kaartgroepen maakt het mogelijk snel te wisselen.

 

Met kaartgroepen kan je verschillende groepen maken met verschillende mappen in elke groep. Ook kan je één groep leeg laten waardoor dan alleen de achtergrondkaart in beeld komt.

Je kunt in een nieuwe installatie van OpenCPN alleen een kaartgroep maken als de database voor kaarten bijgewerkt is. Als er onder het tabblad "Kaartbestanden" nog geen kaarten te zien zijn gaat het dus niet.

 

Open eerst het menu [ Gereedschap/ Opties / Kaarten / Kaartgroepen ]. Je ziet daar twee delen. Boven staan "alle beschikbare kaarten". Daarin staande diverse mappen waarin OpenCPN al je kaarten kan vinden. Onderin kan je nieuwe groepen maken, wijzigen of verwijderen. Er is altijd een groep met de naam "Alle kaarten". Deze groep kan niet gewijzigd worden.