Instrumenten


Columbus en Amerigo Vespucci beschikten  alleen over een log, een jacobsstaf  en een gezond verstand. Een betrouwbaar kompas lag nog ver in het verschiet. Tegenwoordig lijkt het aan boord soms wel een electronicawinkel.

Elk navigatie-instrument is een meetinstrument dat gebruikt wordt om navigatiegrootheden vast te stellen, of een instrument dat de veilige navigatie bevordert. Voor een groot deel heeft dit betrekking op plaatsbepaling, maar ook op tijdmeting, richtingmeting, snelheidsmeting, hoogtemeting, dieptemeting en allerlei andere metingen die van belang zijn voor een veilige navigatie.


Navigatie-instrumenten zijn een hulpmiddel voor de navigator om de positie en oriƫntatie te bepalen. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn deze instrumenten uitgebreid met volledige navigatiesystemen waarbij de positie bepaald wordt. Denk maar eens aan de razendsnelle ontwikkeling van LORAN via DECCA naar het huidige GPS.

De navigator is en blijft echter verantwoordelijk voor de navigatie en zal altijd alle ter beschikking staande middelen moeten gebruiken, cross checks moeten uitvoeren en begrijpen in welke omstandigheden de resultaten van een navigatiesysteem niet betrouwbaar zijn.

 

Hoe je een instrument moet aansluiten vindt je in de handleiding van de leverancier maareen instrument moet natuurlijk ook communiceren met OpenCPN. Elk instrument moet eerst kenbaar gemaakt worden aan OpenCPN en daarnaast heeft elk instrument ook zo zijn eigen instellingen. Lees dus eerst de pagina over Dataverbindingen.

 

Hoe je je GPS ontvanger moet aansluiten is een beetje afhankelijk van je besturingssysteem. Windows, Linux of Mac.

 

Zie ook: Data verbindingen en Dashboard plug-in