Importeren en exporteren


Waypoints, routes, trajecten en kaartlagen kunnen als .gpx bestand worden geïmporteerd vanuit of geëxporteerd naar een andere computer of GPS ontvanger.

Je doet dit vanuit het tabblad van de routemanager. Daar vindt je onderin twee knoppen.

Importeren

Je kunt een .gpx bestand importeren door op de knop "Importeer....."te klikken. Je komt dan in een scherm waar je kunt navigeren naar de map waar je een gedownload .gpx bestand hebt opgeslagen. Een .gpx bestand kan bestaan uit:

Voor de eerste drie genoemde werkt de procedure identiek. Als je importeert worden de waypoints, routes en track automatisch toegevoegd aan de lijsten die je op de routemanager zichtbaar kunt maken. Wat je daar verder mee kunt doen staat uitgelegd bij routemanager.

Voor het importeren van kaartlagen heb je 2 mogelijkheden. Als je het .gpx bestand eerst elders opslaat (zie verder bij kaartlagen) kan je die kaartlaag als één geheel laten bestaan. Kaartlagen kan je niet wijzigen, maar voor sommige kaartlagen zijn wijzigingen ook niet nodig. Als je een .gpx bestand opslaat zoals hierboven beschreven, dan wordt het bestand uit elkaar gehaald en worden de afzonderlijke onderdelen zoals waypoints ook afzonderlijk opgeslagen. Waypoints bij waypoints enz.

Exporteren

 

Als je routes hebt geïmporteerd en daarna toch weer hebt verwijderd kunnen er, afhankelijk van het soort  geïmporteerde .gpx bestand wel eens routepunten achterblijven op je lijst met waypoints. Die moet je daar dan handmatig verwijderen.

 

Zie ook: Routemanager, Nautin boeienbestand, GPX en Kaartlagen