GPS aansluiten en installeren op Windows


Meestal hoef je dat maar één keer te doen. Normaal gesproken staan alle (moderne) GPS ontvangers ingesteld op WGS 84, maar controleer het wel even voor de zekerheid. Hoe dat moet kan je lezen in de gebruiksaanwijzing van de GPS ontvanger.

 

Er zijn veel soorten GPS ontvangers. Sommige computers hebben een ingebouwde GPS, er zijn GPS muizen, GPS handhelds en geavanceerde GPS ontvangers. Voor vrijwel elke GPS ontvanger is de installatie hetzelfde. En anders even kijken in de meegeleverde gebruiksaanwijzing!

GPS ontvangers maken gebruik van het NMEA protocol om gegevens door te geven. Dat geldt zowel voor GPS ontvangers met een USB aansluiting als voor GPS ontvangers met een andere aansluiting. In dit voorbeeld installeren wij een GPS muis met een USB aansluiting.

 

Het is niet beslist noodzakelijk om de soms meegeleverde installatie CD te gebruiken. Volg de onderstaande stappen, dan wordt de laatste driver vanzelf geïnstalleerd.

Sommige (oudere) computers maken niet meteen automatisch een Profilic poort aan. Voer dan eerst het onderstaande uit

Om te controleren of OpenCPN de NMEA data vanaf de GPS ontvanger ook daadwerkelijk ziet kan je [ Options / Connections / Show / NMEA Debug Window ] openen