Dashboard plug-in


De dashboard plug-in is al klaar gezet voor gebruik toen je OpenCPN installeerde. Je moet hem alleen nog via [ Gereedschap / Opties / PlugIns ] inschakelen. Dan kan je daar meteen enkele voorkeuren aangeven. Als je de plug-in geactiveerd hebt is hij zichtbaar in het lijstje met plug-ins. Je opent de aanwezige deelschermen door op de Dasboard knop op de werkbalk te klikken.

 

Veel digitale instrumenten aan boord genereren NMEA data. Denk daarbij aan een GPS ontvanger, een digitaal log, een windsnelheidsmeter, enzovoort. Die data kan je via deze plug-in zichtbaar maken op je scherm. Voor vrijwel elk instrument kan je kiezen uit een analoge of digitale weergave. Een klokje of gewoon cijfers dus.
De plug-in geeft niet vanzelf aan wat er allemaal beschikbaar is. Je moet dus zelf logisch nadenken van welke instrumenten de NMEA data komen. Als je geen windmeter hebt zal OpenCPN dus nooit wind-data kunnen weergeven!

 

De schermen met data kunnen "drijvend" of "verankerd" worden op je beeldscherm. Slepen met een verticaal deelscherm naar de zijkant verankert het  links of rechts. Als je een horizontaal deelscherm hebt gemaakt kan je dat boven of onder verankeren. Zoek naar een instelling die je prettig vindt. Een en ander is natuurlijk erg afhankelijk van de grootte van je beeldscherm en het aantal instrumenten dat je wilt zien.

 

Hier zie je (links) een voorbeeld van een scherm met o.a. de positie. Daarvoor is het uiteraard nodig dat die NMEA-data aangeleverd worden vanaf een GPS. De GPS levert ook data voor koers en snelheid. Voor veel instrumenten kan je in plaats van alleen "getallen" ook gebruik maken van "klokken". Dat ziet er dan zó (rechts) uit.

Instellingen / Voorkeuren

Je kunt deze optie bereiken op twee manieren:

Je komt dan in een scherm waar je met deelschermen kunt toevoegen of verwijderen. Geef het deelscherm een eigen naam en geef aan of dit een horizontaal of verticaal scherm moet worden. Voeg met toevoegen instrumenten (mits er data voor beschikbaar is!) toe. Als je op toevoegen klikt zie je een lange lijst met 40 mogelijkheden.

Je kunt natuurlijk geen windrichting laten aangeven als er geen windset is aangesloten!

 

Bij Dashboardvoorkeuren is ook een tabblad "lettertypes". Kies daar je eigen voorkeuren.

 

Windhistorie

Een bijzonder instrument is de Windhistorie. Die is bedoeld als "stand-alone" verticaal instrument. Maak er dus een eigen scherm voor.

Voor de nodige data heb je wel een digitale windset nodig. Je kunt dan in een rode lijn de windrichting en in een blauwe lijn de windsterkte van de afgelopen 40 minuten bekijken. De dunne lijnen zijn exacte gegevens, de dikkere lijnen zijn gemiddelden om snel een "trend" te kunnen bekijken.

TWS = TrueWindSpeed = Ware Wind Snelheid.

TWD = TrueWindDirection = Ware Wind Richting.

 

Ook als je dit deelscherm (tijdelijk) sluit blijven de aangeleverde NMEA-data verwerkt worden. Je hoeft het scherm dus niet constant geopend te hebben om de afgelopen 40 minuten te kunnen bekijken.