Met het programma wordt een achtergrondkaart van de hele wereld mee geleverd die op je scherm zichtbaar is als er geen andere (meer gedetailleerdere) kaart voor dat gebied is. Deze standaard achtergrondkaart  is te grof om nuttig te zijn.


Er is een gedetailleerdere kaart beschikbaar via de Kaart-downloader: de GSHHG kaart.


Als u Weerroutering gebruikt dan is van belangrijk de meest gedetailleerde achtergrondkaart te gebruiken. Zorg dan ook dat u die installeert!


Installeren: maak in de Kaart-downloader een nieuwe Catalogus, en kies vervolgens 'GSHHG Basemap'. De catalogus wordt toegevoegd. Werk de catalogus bij en kies 'Download kaarten'. U krijgt nu vijf kaarten, van boven naar beneden met een steeds hogere resolutie. U klikt de laatste aan ('full resolution') en vervolgens op 'Geselecteerde kaarten downloaden'. Geef desgevraagd een map op waar de kaarten moeten worden geïnstalleerd - kan gewoon uw kaarten-map zijn.


Klaar? Soms niet - als nog steeds de rudimentaire kaart verschijnt als u OpenCPN opstart, dan moet u de de kaartmap (../GSHHG) bij 'Kaartbestanden' nog even toevoegen, dan werkt het wel.

 

Op de volgende plaatjes ziet u het detailverschil tussen de beide kaarten. 

 

 

Links de "gewone"kaart, rechts de HiRes kaart.